fredag 4 september 2009

Hur kittlar inte Coetzee?

Log redan när jag läste Slow man. Över hur Costello traskade in i nästa roman och liksom tog över. Över sinnerikheten och över det lätta, mitt bland alla gåtfulla metatricks. Jag blev underhållen. Innan dess hade jag läst och beundrat Coetzees prosa för dess klarhet, dess berättande skärpa. Jag behöver nog läsa om för att mer exakt beskriva vad det var som jag fann annorlunda i förhållande till annat, men något i den riktningen. Klart. Med de nyare sidorna i hans berättande, de luriga, utmanande sidorna rent fiktivt, blir saken självfallet en helt annan. När jag läser baksidestexten till hans nya Summertime skrattar jag högt. Han tänker uppenbarligen inte bromsa in denna lekfulla linje att hantera förväntad skrivkramp i Nobels namn. En biograf skriver om den bortgångne J. M. Coetzee och intervjuar hans tidigare kvinnor för att få en levande bild. Fram träder ett personporträtt av en tafatt älskare och en socialt handikappad person. Och... en högst medioker författare. Som sagt, kittlande. Coetzees Summertime träder in på höstens läslista. Inte minst för att han faktiskt skriver en bok om sig själv som död.

4 kommentarer:

Spectatia sa...

Så lustigt det kan bli. Nu gick jag in här på din blogg för att tipsa om en intervju med William Trevor i The Guardian, och så skriver du just om Coetzee, vars författarskap också är föremål för en färsk artikel i samma tidning. Hoppas det kan vara av intresse.

On Word Arts sa...

Självklart av intresse, jag skall läsa dem ikväll. Tack!

Bokbrunetten sa...

Har en så länge bara läst Waiting for the Barbarians, men blir sugen på att läsa mer av Coetzee.

On Word Arts sa...

Trevligt. Om du uppskattade Waiting for the Barbarians tycker jag absolut att du skall göra det. Även annars förresten, de olika böckerna skiljer sig mycket åt. Age of Iron har inte fått så mycket uppmärksamhet, men den tycker jag inte att man skall missa. Inte heller Disgrace eller Life and Time of Michael K. Men som sagt, de senaste böckerna bjuder fler fiktionsundersökande infallsvinklar, om det kan vara något. Artikeln som Spectatia tipsar om ovan ger god orientering.