torsdag 16 juni 2011

verkligen behöver verkligheten

Ja! säger jag om Madeleine Grives ledare i nya numret av 10-tal. Och om numrets innehåll i stort. (Och blir i all iver frustrerad över att inte kunna inhandla och läsa vidare förrän nästa vecka.) Det tycks så lovande med ambitiösa fråganden kring hur den mår, romanen. Och litteraturen. Utredning av konkurrensen från andra medier, där Coetzee förefaller vara ett utmärkt val vad gäller det visuella. Brutaliteten, det hårda språket, bortanför mjukgörande estetiskt smink. Bästsäljarismen, boken och författaren som vara. Förutsägbarheten. Vidare de underbara exemplen på inkonsekvens och motsatser i den inte alldeles bekväma utvecklingen av vad som faktiskt ges ut. Men man låter ana, redan i ledaren, att det är en rätt munter summering av läget ändå. Det finns absolut romaner, delar av romanernas värld, som inte mår så gott. Och så finns det andra som frodas. Det skulle jag vilja läsa mer om.

4 kommentarer:

Hermia sa...

Alltför dålig är jag på det där med tidskrifter. Men det du läst och ska läsa mer om låter ju för intressant och viktigt för att missas. Låter t o m som något jag kan läsa på arbetstid..

On Word Arts sa...

Definitivt, på ditt jobb. Även jag håller mig dåligt uppdaterad, alltför. Så fick jag ledar-länken rekommenderad och kan inte ens minnas när jag senast läste tidskriften i fråga. Inspirerande iaf. Hoppas du finner detsamma!

Ingrid sa...

Tack för den länken. Mycket intressant artikel.

Hermia sa...

Nu, en lugn dag på biblioteket, har jag läst. Mycket intressant i hela numret, och ett my bra tips av dig.