lördag 12 september 2009

"Jag tyckte att boken var så viktig att jag skrev nummer 1 i den."

Läser en intervju med Stewe Claeson i tidningen Svensk Bokhandel. Han berättar om sitt samlande och om sitt listskrivande. Hans första bok var Onkel Toms stuga. Året var 1953 och han fick den av en släkting som var hembiträde i en fin familj. Han skrev nummer 1 i den. När han senast införskaffade en bok fick den bli nummer 10747. Vissa enskilda böcker struntar han i att numrera, bekantas böcker utgivna på eget förlag till exempel. Sedan berättar han lite mer om hur han sorterar och för in titlarna i en associationskatalog, om hur han har hyrt ett förråd då han insåg att hans nya övervåning endast klarar en vikt på 325 kilo per kvadratmeter, och om 36 års samlande av tidskrifter som The Paris Review och The American Poetry Review. Jösses. Jag blir imponerad, inspirerad och något orolig över vad mitt eget biblioteksgolv mäktar med i kilogram.

2 kommentarer:

Hermia sa...

Fantastiskt! Bara ordet "associationskatalog", som i sin tur sätter igång associationerna. Måste nu leta reda på artikeln... Tack för tips! Claeson har förresten översatt utmärkta Hjulskifte av Vigdis Hjorth som jag nyss läst.

On Word Arts sa...

Vigdis Hjorth skall jag kolla upp, känner inte till sedan innan. Jag föll också för associationskatalogen, och hela det systematiska, regelstyrda förfarandet. Fick mig att tänka lite på filmen Brazil, med dess gångar, förgreningar och i väggarna hemliga system.