söndag 12 juli 2009

Literary plans

Ok, hur långt kommen i besluten? Vad skall läsas under ledighet? Det fascinerar mig oerhört hur det kan vara så trevligt och, för att använda ett lättfelbrukat ord, mysigt att fundera över detta. Att unna sig. Som om man inte kunde, om man företog sig det, göra det annars. Hursom, så långt kommen:

Francis Bacon - Anatomy of an Enigma av Michael Peppiatt
(Fullt rimlig upprymdhet häröver, eftersom den legat och väntat på att jag helt enkelt skall få tid.)

Moby Dick or the whale av Herman Melville
(Om jag hade lagt hälften av den tid jag lagt på att läsa Om denna titel på att faktiskt läsa den hade jag redan läst den mången gång.)

Kärleken till Frank av Nancy Horan
(Fortfarande lite osäker, men en hel del talar för den. Mamah Cheney och Frank Lloyd Wright inte minst. Föreställer mig den också välfungerande under lång flygresa.)

Resa till nattens ände av Louis-Ferdinand Céline
(Tidigt, tidigt påbörjad och behövd sedan dess.)

Jag funderar även på John Fowles Illusionisten men den har ännu inte äntrat listan.
Sedan är det ju det där faktumet att ledigheten har en ände även den och att tiden fram till den stunden inte är obegränsad...

2 kommentarer:

Gunnar sa...

Hej! Fin blogg har du.

Kul att se både Melville och Celine på listan! Läste Moby Dick för ett par år sedan, den var inte alls som jag föreställt mig, men ändå givande.

Resa till nattens ände tycker jag mycket om. När jag läste den första gången var jag faktiskt väldigt väldigt rädd för vad den texten kunde göra med mig (låter kanske fånigt skrivet så här, men det var faktiskt så, inte många texter jag kan säga det om fö) den är som en svart virvel som suger in en, men jag överlevde och den var just behövlig fö mig också.

On Word Arts sa...

Tack för din respons Gunnar. Dina bekrivningar övertygar mig i mina val. Moby Dick känns just som en sådan titel som man har föreställningar om och förväntningar på. Nu höjs min nyfikenhet på hur min dialog med den kommer att arta sig. Vad gäller Céline kan jag inte säga annat än att den svarta slukande virveln du beskriver genast förs till pluskontot. Jag funderar ofta på litteraturens förmåga att flytta in en i sin värld, ofta av de mörka slaget. Hur man kan förändras, upptas. Till och med på olika sätt vid olika tillfällen. Mycket intressant!