torsdag 28 maj 2009

The Excitement of Ideas

Idag hade jag tänkt inflika ett par rader om Eva Ströms nya Kniv och flod. Men så insåg jag att utgivningsdatum dröjer någon vecka och så tänkte jag att jag vill läsa om den och så blir dagens ämne ett annat. Helt annat.

Man stöter ofta på namnet Alain de Botton i olika populärsammanhang. Han ger ut böcker om stress och status, om kärlek och nutidsmänniskan, samt inte minst om Proust. Med det spektrat uppstår lätt missförstånd. Och som bokkonsument är det lätt att tänka: Där var han igen, han som vill casha in. För egen del har jag insett att en dylik bild av de Botton är förhastad. Var gång jag hör honom påminns jag om att jag bör se över min inställning och min förståelse av ordet populärfilosof. Jag anar istället att hans vida grepp, hans minst sagt innovativa infallsvinklar, är en bedrift, ett signum. Och att resonemangen har en grund av stor kunskap och erfarenhet.
Hos Monocle fann jag två intervjuer. I den första diskuteras arkitektur och städer, och den andra rör de Bottons nya bok The Pleasures and Sorrows of Work. Samtalen bjuder på rika uppslag och leds av Tylor Brûlé. Mycket nöje!

Alain de Botton: Architecture and Cities

Alain de Botton: The Pleasures and Sorrows of Work

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det här hade jag aldrig hittat på egen hand. Gillar att du varierar dig.

On Word Arts sa...

Vad bra. Jag uppskattar den typ av reflekterande samtidsjournalistik (med estetisk anknytning) som länkarna visar. Finns fler att se hos Monocle.